Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın ve Yönetim Kurulu Üyeleri Davası

Yeri Diyarbakır
Dava Konusu Diyarbakır Barosu’nun (2018-2020 dönemi) Başkanı Cihan Aydın ve Yönetim Kurulu üyesi 10 avukat hakkında, Ermeni Soykırımı’nın yıldönümü nedeniyle 2019 yılında yapılan açıklama ve 2017-2018 dönemi Yönetim Kurulu hakkında aynı gerekçeyle dava açılmasını protesto ettikleri için dava açıldı.
Sanık/lar Diyarbakır Barosu eski Yönetim Kurulu üyeleri Cihan Aydın, Ahmet Dağ, Muhlis Oğurgül, Erhan Aytekin, Fırat Üger, Gazal Bayram Koluman, Mehmet Akbaş, Serdar Çelebi, Ömer Şeran, Tevfik Karahan, Özgür Yılmaz Biçen
Suçlama TCK 301 (Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılamak)
KARAR Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 17 Ekim 2022 tarihinde ilk duruşmada beraatle sonuçlandı.

2022 yılında ise Cihan Aydın ve Yönetim Kurulu üyeleri hakkında 2020 yılında yapılan basın açıklaması nedeniyle bir dava daha açıldı…
Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, daha öncekilerden farklı olarak Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ve avukatlar hakkında ihbarda bulunan bir kişi de müşteki olarak yer aldı. Soruşturma belgelerinde, “bir kişinin CİMER’e yaptığı ihbar ve Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nün savcılığa yaptığı suç duyurusu üzerine eski baro yöneticileri hakkında soruşturma izni istendiği” belirtildi. Adalet Bakanlığı’nın soruşturma izni vermesi üzerine hazırlanan iddianamede, Baro’nun internet sitesinde ve Twitter hesabında 20 Nisan 2020 tarihinde paylaşılan “Soykırım Mağdurlarını Saygıyla Anıyoruz” başlıklı açıklama ve açıklamadaki “1915… Zorla yerinden edilme… Tehcir… Büyük Felaket… Jenosid… Soykırım…” ifadeleri delil olarak gösterildi.
İddianamede, M.B.U. adlı kişinin CİMER’e gönderdiği dilekçeye yer verildi: “Baro yöneticilerinin 24 Nisan açıklamalarıyla devleti karalama, uluslararası arenada zor durumda bırakma, halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek suçunu her sene sistematik ve ısrarlı bir şekilde işledikleri“…
Baro yöneticilerinin 24 Nisan açıklamalarını örgüt talimatıyla yaptığını iddia eden M.B.U., (eski) İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun geçmiş yıllarda Diyarbakır Barosu’nu hedef gösteren açıklamalarını da referans gösterdi.
İddianamede, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan “araştırma tutanağı” da yer aldı. Tutanakta, Baro’nun resmi Twitter hesabında yayınlanan 24 Nisan açıklamasının linki delil olarak gösterildi.
Diyarbakır Barosu hakkında beş soruşturma, dört dava
Diyarbakır Barosu’nun Ermeni aydınların 24 Nisan 1915 tarihinde tehcir edilmesinin yıl dönümünde yaptıkları açıklamalar nedeniyle 2017 yılından itibaren TCK’nın 301. maddesi uyarınca beş soruşturma açıldı. Adalet Bakanlığı’nın soruşturma izni verdiği dört soruşturmada dava açıldı, bir dosya ise kovuşturma izni için Adalet Bakanlığı’nda bekliyor.
Bugüne kadar üç baro başkanı ve 28 yönetim kurulu üyesi avukat hakkında TCK’nın 301. maddesi uyarınca kovuşturma ve soruşturma işlemi yapıldı. 2017-2018 döneminde görev yapan Diyarbakır Barosu eski Başkanı Ahmet Özmen ve 10 yönetim kurulu üyesi 2022 yılının Şubat ayında beraat etti. (Kaynak: https://www.mlsaturkey.com/tr/beraat-kararinin-murekkebi-kurumadan-diyarbakir-barosuna-bir-tck-301-davasi-daha/)